Saturday, April 24, 2010

Kek Lapis Masam Manis

Semalam saya terima tempahan Kek Lapis Masam Manis dari Sue Anne (http://travelborneotours.com/) untuk kenalannya pelancong dari luar negera untuk majlis Hari Jadi. Saya tak dapat nak ambil gambar kerana tiada kamera tapi rupanya.....sebiji seperti gambar di atas. Di atas permintaan kenalan Sue Anne kek tu tak ada deco kerana beliau mahu yang original...

Anyway untuk info, resipi ni saya ceduk dari saudara Rozzan (http://rozzan.blogspot.com/), tapi sedikit je perubahan kerana masih ada stok bahannya. Next, mungkin saya akan tambah tepung ais krim untuk rasa lebih lemaknya. Tak rugi mencuba sesuatu yang beza kan?... So, here's the resipi for you.


KEK LAPIS MASAM MANIS
10 biji telur
130 gm gula halus
450 gm mentega
1 sudu teh ovalette
1 tin susu pekat manis (kecil)
50 gm jem raspberry (saya gunakan strawberry)
250 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlicks
Secukup Haw Flakes (49 keping setiap lapisan merah)

CARA:

1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji2, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2. Kemudian masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dengan kelajuan yang paling rendah, saja untuk ratakan bahannya atau boleh juga kacau hingga sebati.

3. Sesudah itu, masuk tepung dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan rendah) atau dikacau hingga sebati.

4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan warna.

(a) Merah (saya guna merah jambu)
(b) Hijau (saya guna apple green)
(c) Kuning (saya biarkan plain saja)

5. Loyang 8" x 8" telah digunakan. Kalau nak kurang tebal boleh gunakan 9" x 9". Bakar berlapis-lapis plain, hijau, dan begitulah seterusnya sehingga habis. Susun haw flakes pada setiap lapisan merah atau mengikut kreativiti masing-masing.

"SELAMAT MENCUBA"

Tuesday, April 13, 2010

Kelas Kek Lapis Sarawak & Tart

Sabtu lalu (10.04.2010), sekali lagi saya hadir mengikuti Kelas Kek Lapis Sarawak & Tart yang dianjurkan oleh Sweetlily Kitchen (http://sweetlillykitchen.blogspot.com). Walaupun boleh buat kek lapis tetapi belum pernah lagi berguru. Melalui kelas ini banyak lagi ilmu diperolehi misalnya, cara kita mengadunkan kek, melapis kek untuk mendapat hasil yang baik dan berkualiti atau "presentable" kepada diri kita sendiri dan lebih-lebih lagi peminat atau pelanggan kita. Walaupun kelas bermula lebih kurang jam 10.00 pagi dan berakhir hingga 6.45 petang, saya amat...amat berpuashati. Nina sentiasa memberi tip2 berguna sepanjang hari tu. Rakan-rakan kelas lain pun really enjoy, berbaloi sangat..... Thank you banyak-banyak Nina, saya doakan Sweetlilly Kitchen sentiasa terus maju dan unggul.

Kek Lapis Aiskrim Blueberry

Kek Lapis Oreo

Kek Lapis Seri Balas

me...with the cakes

bersama sifu Nina (tengah) & geng kelas

Kelas Tart bersama Milla (peserta)


Tart Buah
Tart Telur


Monday, April 12, 2010

Resipi Simple Banana Cake

Memandangkan stok pisang berangan masih banyak lagi yang telah dibeli di Pasar Tamu, Putatan, teringin pulak buat Kek Pisang untuk minum petang suami dan anak-anak. First time buat tu, pisangnya diblend, kali ini hanya dihancurkan menggunakan garpu. Hasilnya....




SIMPLE BANANA CAKE




A. 500 gm sponge cake mix


8 biji Telur (B)


Sedikit perasa pisang


B. 500 gm pisang berangan (dihancurkan)

C. 100 ml minyak masak




Cara:


1. Adunkan (A) hingga kembang. - High speed


2. Masuk (B) dalam (1) hingga sebati. - Medium speed

3. Akhir sekali masuk (C), adun hingga sebati. - Low speed

4. Masuk dough dalam acuan, hiaskan dengan walnut.


5. Bakar pada 180 C selama 25 minit pertama.

Saturday, April 10, 2010

Kek Lapis Chocolate Cheese


Sekali lagi ingin mencuba resipi "hot" ini, diceduk dari Nomie Cakes (http://keklapis.com/) serta mendapat izin untuk publish dalam blog KEK WARISAN BONDA. Untuk info rakan baik saya, Ayudi di Kuala Lumpur alhamdulillah mendapat banyak tempahan untuk kek ini sejak saya emel akhir Mac lepas. Jadi, worth juga mencuba resipi ni........

The first time buat, a little bit keras, after berbalas-balas emel dengan cifu Nomie Cakes, saya buat juga experimen ubah sedikit dari resipi asal (hanya gunakan 10 biji telur ayam, tak asingkan telur), tapi I think the small change was not successful & I decided to stick to the original recipe then. Anyway, saya turunkan resipi asal untuk tatapan peminat Kek Lapis. Dah bersedia............here it goes !!!!


KEK LAPIS CHOCOLATE CHEESE

Bahan A


12 biji kuning telur

6 biji putih telur

360 gm gula halus

300 gm tepung Hong Kong

2 sudu makan ovalette


Bahan B

Untuk Cheese

250 gm cream cheese

4 sudu makan susu pekat

1 sudu teh lemon paste


Untuk Coklat

250 gm butter

4 sudu makan susu pekat

150 gm cooking coklat - dicairkan

1 sudu makan coklat paste


CARA:

1. Pukul Bahan A sampai kembang. Bahagi 2 dengan berat yang sama. Cheese dipukul sehingga berkrim, begitu juga adunan untuk coklat. Butter & susu pekat manis dipukul putih. Masukkan ke dalam adunan A yang telah dibahagi 2 tadi. Coklat yang dicairkan tadi masukkan ke dalam adunan tadi dan akhir sekali masukkan coklat paste.

2. Sediakan loyang 9"x9"x3". Bakarkan adunan kek ini berlapis-lapis, coklat, cheese, coklat, cheese sampai habis.

3. Dah siap sejukkan dalam peti sejuk, biar semalaman, barulah dipotong.

NOTES:
Apabila guna mixer industri untuk mengadun Bahan A boleh dipukul sekali, kalau guna hand mixer, masuk tepung paling akhir.

Friday, April 9, 2010

Promosi Kek Lapis Sarawak & Bingka Cheese

3 biji Kek Lapis Ice Cream Soda & 1 biji Kek Lapis Horlicks/Milo
Paket kecil adalah Bingka Cheese untuk promosi

9 biji Bingka Cheese

Alhamdulillah, sejak promosi Kek Lapis Sarawak dibuat pada awal Mac lalu telah mendapat sambutan di kalangan warga kerja pejabat suami. Di antara yang "popular" ialah Kek Lapis Ice Cream Soda. Saya difahamkan dari Kak Ani (http://ainidelightsandsweets.blogspot.com/) dan rakan baik saya Ayudi (yg empunya resipi Bingka Cheese)yang esen icecream soda, salah satu perisa dalam kek ini sukar didapati di Semenanjung, so beliau minta saya poslajukan pada hari Isnin lalu. Pada masa yang sama saya amat bersyukur ke hadrat Illahi, warga Sabah amat menggemari Kek Lapis Sarawak. Terima kasih di atas tempahan anda.

Sesiapa yang ingin menempah Kek Lapis Sarawak atau kek lain tertera di blog KEK WARISAN BONDA, boleh menghubungi saya di talian 016-5790871. Untuk maklumat lanjut mengenai harga & cara penghantaran boleh juga emel saya neenahapiza@yahoo.com.

Berita baik juga ditujukan kepada warga yang tinggal di kawasan Putatan, Lok Kawi, Kota Kinabalu, Lintas, Penampang (sebelum Shell ke Tambunan) tempahan dikecualikan dari caj pengangkutan atau boleh mengambil sendiri di pick-up points seperti berikut:

GIANT SUPERMARKET, PUTATAN

SERVAY HYPERMARKET, PUTATAN

WAWASAN PLAZA, KOTA KINABALU &

CENTREPOINT, KOTA KINABALU


Jadi tunggu apa lagi, order le.......

Wednesday, April 7, 2010

Award dari House of Glam


Award lagi.....seronoknya!!!!!Kali ni dari House of Glam. Jom...sama-sama kita berkunjung ke rumahnya http://fiza848.blogspot.com/. Mari...jalan-jalan cuci mata...banyak barangan istimewa tuan rumah offer kepada yang suka bergaya & mementingkan ketrampilan yang anggun. Ladies, you deserve to be elegant. Jenguk tau!!!! Thank you so much House of Glam...

Mommie's Blogger Award

Agaknya bulan ni adalah bulan penghargaan khas untuk mommies sahaja...thank you Mummy Amelynn (http://happyoven.blogspot.com/) satu lagi ni baru je ambik walaupun dah seminggu bagi. Jadual mummy ni padat, so kena squeeze in baru dapat buat entry hari ni.


Nak pas award ni kepada mommies lain yang saya rasa sangat rajin, bekerjakeras untuk keluarganya, very committed, perserverance, tahan lasak & banyak lagi yang tak tertulis di sini. You deserve to be awarded, take it...
Before that, here are list of things that you have to do....as an appreciation to all mommies out there.....

1. Say thank you kepada pemberi award ini & post award dlm blog masing-masing.

MUMMY AMELYNN...ONCE AGAIN THANK YOU SO MUCH.

2. List tarikh lahir anak dari pertama & seterusnya...letak sekali nama anak & letak gambar sekiranya ada.
MY HEROES - going for their physical challenge

1996 - Muhammad Abdullah Firdaus 1998 - Muhammad Luqman

2000 - Muhammad Siddiq Uthman 2001 - Muhammad Haziq Jahran

2003 - Qurratu'aini Majdah (only girl) 2006 - Muhammad Hamzah

3. Sapa penerima award seterusnya yang bakal menjadi ibu...letaklah gambar pregnant tu, mesti comel kan...

4. So, last but not least saya nak bagi award kepada hot mommies ni whom I really admired thro' their creativity, challenging routines they are facing each day, I love to visit your blogs...so much knowledge gained & am so inspired by you..

SO THE AWARD GOES TO:

1. AYA HOMEMADE - http://rohaya-homemade.blogspot.com

2. MAWAR MERAH - http://mawarmerah7.blogspot.com/

3. MAMATIERA KITCHEN - http://mamatierakitchen.blogspot.com/

4. GERAIRIZQI - http://gerairizqi.blogspot.com/

5. KEDAI HUFFAZ - http://kedaihuffaz.blogspot.com/

Friday, April 2, 2010

BEAUTIFUL BLOGGER AWARD

PENGHARGAAN DARI MUMMY AMELYNN


Pertama kali dapat award ni, excited sangat, thank you Mummy Amelynn.

Untuk kenal Mummy Amelynn dengan lebih dekat, kunjungi beliau di http://myhappyoven.blogspot.com/

Seterusnya saya nak kongsi award ini kepada 15 kawan-kawan yang baru dikenali dan saya dapati mereka adalah fantastic, deserve to be awarded, have very interesting stories, beautiful, cute blogs. Sebelum dapat award ni, sila amati syarat-syaratnya ya.

1. Say thank you and & letak link pemberi award...THANK YOU MUMMY EMELYNN.

2. Senaraikan 15 blogger sebagai penerima seterusnya whom you think are fantastic and deserve to be awarded.
(1) Rohaya Bakery
(2) Simple-Sweet-Honey
(3) From Sense of Baking Kitchen
(4) Mawar Merah
(5) Lovely Cakes
(6) Butterncream
(7) Az'ckin Cake n Bakery
(8) N Hayat Sweet Gallery
(9) Lyna's Kitchen
(10) Kedai Ummie
(11) Al Bake Me A Cake
(12) Adnazthie - Kek
(13) Kiez Homemade Cake
(14) Gerairizqi
(15) Kedai Huffaz

3. Beritahu Blogger tersenarai yang mereka telah menang award ini.

4. State 7 things about yourself.
(1) Full time mom with 6 children, now obessed with dunia baking.
(2) Sekarang menjadikan baking satu therapy untuk clear mind.
(3) Baking membantu untuk lebih fokus towards goal achievement.
(4) Menyayangi keluarga dan committed bantu anak-anak menjadi insan yang cemerlang di dunia dan akhirat.
(5) Sentiasa mahu berubah lebih baik dari semalam.
(6) Sometimes sensitive but more tolerate with anyone.
(7) Mahu menjadi anak, isteri, ibu, jiran, sister terbaik.

With lots of love,

NEENA