Wednesday, May 26, 2010

Kelas Kek Lapis Sarawak

Sebenarnya semasa giat aktif dalam bidang baking ni terutama sekali Kek Lapis Sarawak, tak pernah terfikir untuk memanjangkan lagi bidang ini kepada mengajar pulak. Atas permintaan rakan facebook & jiran, maka dengan rendah diri buat juga mengikut kemampuan...alhamdulillah semua dengan izin Allah, semoga ilmu sedikit ini dapat berkembang dan dapat dimanfaatkan oleh yang mengikutinya. Sekiranya ada kekurangan, akan diperbaiki & ditambah di masa akan datang.

22.05.2010 (Sabtu)

Telah diadakan di rumah Janira Abu Bakar (tiada dalam gambar). Dihadiri seramai 3 orang, Janira (surirumah buat biz kek dari rumah), Sue (guru) & Farrah (bakal graduan UMS Oktober ni). Oleh kerana julung kali diadakan, banyak aksi terlupa untuk ambil, tapi alhamdulillah Kek Lapis Aiskrim Blueberry yang diajar dapat siap.
Kek Lapis Aiskrim Blueberry - hasil Janira, Sue & Farrah
Sue-khusyuk melapis
Farrah-khusyuk menimbang adunan
23.05.2010 (Ahad)
Hari berikutnya di rumah jiran Linda dan Ros. Sebenarnya Linda dah lama minta saya ajar kek lapis, alhamdulillah Ahad lepas, hajatnya kesampaian. Dengar cerita dah buat lagi hari seterusnya untuk adik beliau bawa balik Terengganu.

seronoknya kek dah siap
Ros..seorang guru
Linda - jiran
Kek Lapis Aiskrim Blueberry-hasil Ros & Linda

Monday, May 24, 2010

Lagi...kek untuk juadah minum petang

CHOCOLATE MOIST CAKE

Semasa belajar kek bersama sifu Milla, kami dihidangkan Chocolate Moist Cake, yang sangat sedap. Selapas makan teringat2 macam orang gila bola. Tak tahan hati, sms sifu minta resipi. Sifu yang amat baik hati tak keberatan, pakai sms je resipi tu...oleh kerana demam buat kek menjadi2 ni...buat juga..hasilnya.....

Tq Milla, menjadi kek akak ni...seronok betul!!!! Hasil hari tu untuk minum petang & juga untuk Hari Guru...Anak-anak & guru pun happy dapat sama-sama merasakannya. sebahagian kek chocolate moist ini untuk anak bagi kat guru sempena Hari guru

Kek sebelum dituang topping coklat & taburan coklat rice

CHOCOLATE MOIST CAKE
2 cawan tepung gandum
1 cawan air panas
3 biji telur (gred A)
1 cawan koko
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung (boleh gunakan marjerin / butter dicairkan-lebih enak lagi)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
Cara membuatnya:
1. Hancurkan gula dengan air panas atas api kecil sampai hancur.
2. Masukkan minyak, koko, susu pekat, gaul hingga sebati.
3. Bancuh telur dalam mangkuk berasingan hingga berbuih, tak payah guna mixer, sudu sudah memadai. Kemudian masukkan dalam adunan gula tadi. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan tepung, soda bicarbonate, baking powder sedikit demi sedikit, gaul sebati.
5. Masukkan dalam loyang & tutup dengan aluminium foil.
6. Kukus pada air mendidih dengan api perlahan...selama 1 jam 30 minit.
RESIPI DARI BAKE WITH MILLA (Tq izinkan kak publish cni)

Saturday, May 22, 2010

Juadah Minum Petang

Ini adalah Kek Span dari resipi Noraini (http://resipinoraini.blogspot.com/) berperisa Yam. Tahun ini adalah paling sibuk mencuba pelbagai resipi span dari internet dan buku. At least buat sesuatu yang baru untuk peningkatan diri dalam bidang pembuatan kek & yang paling penting suami & anak2 gembira makan dari air tangan sendiri..alhamdulillah

Simple Banana Cake menjadi pilihan sekali kerana mudah & tak banyak kerenah, taburan Walnut menjadikan kek pisang lebih sedap lagi untuk dimakan.

Sapa ni? Permata hatiku...
Selingan kejap...si comel ingin posing pakai topi buatan kulit kayu

Wednesday, May 19, 2010

KELAS BAKE WITH MILLA

KELAS KEK DECO STEAM BUTTERCREAM

Terlalu ingin sangat nak pandai buat kek deco ini, kelas kali ini adalah bersama sifu Milla (http://bakewithmilla.blogspot.com/). Yang paling menyeronokkan & banyak cabaran membuat bunga rose yang banyak kali tak menjadi. Harap sifu tak pening kepala ajar anak murid yang agak lambat ni. Milla, kak kagum dengan awak, seorang yang sangat gigih, tak henti-henti beri tunjuk ajar sampai kak dapat buat. Thank you so much, moga sifu Milla sukses & dilimpah rezeki berpanjangan & melimpah ruah...amin.

Akhirnya...kek idaman hamba
Kek Span Vanilla yang belum kena "touch up"
bunga sudah siap...lebih 2 jam ni..tapi belum ada border

proud to present... my Steam Buttercream Cake..happynya..
Tengah (sifu Milla - masih muda & very energetic lady,
yang pakai tudung merah jambu - Puan Maimon, sama geng belajar)
2 happy moms with their finished product
dah kena nyum...nyum dengan peminat kat rumah

Monday, May 17, 2010

Kek Birthday Untuk Siti Nur 'Afifah

Untuk mahir sesuatu bidang nasihat guru, perlulah banyak berlatih..berlatih & berlatih. Sebagai persediaan untuk lebih mahir lagi, inilah kek birthday ke2 tahun ni yang dibuat hari Jumaat lepas (14.05.2010) bersama adik (http://gerairizqi.blogspot.com/) untuk anaknya Siti Nur "Afifah. Kek birthday ini menggunakan kek span berperisa chocolate emulco. Belum halus lagi..tapi kena cuba juga supaya tidak keras tangan mengguna noozle. Satu percubaan supaya lebih yakin di masa akan datang....

Sunday, May 16, 2010

KEK LAPIS LAGI...

KEK LAPIS AISKRIM BLUEBERRY

Inilah kek lapis yang telah dipelajari dari kelas sifu Nina (http://nina-bakehouse.blogspot.com/). Cuma bezanya, saya telah menggunakan loyang bulat 8" sebab untuk makan diri sendiri & rakan2. Yang bestnya resipi ni menggunakan tepung aiskrim, horlicks & filling blueberry untuk disapu atas lapisan ungu...


KEK LAPIS EVERGREEN

Kali ini menggunakan resipi dari Dayang Kek Sarawak (http://dayangkek.blogspot.com/). Kek ini ditempah dari rakan ipar dari Tawau, Sabah. Keunikan rasanya disebabkan adunan santan & susu pekat yang memberi tekstur yang lembut & lembab.
KEK LAPIS MASAM MANIS
Seperti biasa resipi Rozzan menjadi pilihan (http://rozzan.blogspot.com/) Cuma kali ini saya gantikan warna rose pink untuk warna merah, apple green dan biarkan plain untuk lapisan ketiga. Kek ini juga ditempah oleh rakan ipar dari Tawau, Sabah. Terima kasih ye...

Saja-saja nak bagi chance kek berposing...he....he

Thursday, May 13, 2010

My New Kitchen Friend



Ya....inilah sahabat baru saya (taklah terlalu baru), yang telah dibeli semasa bercuti di Sarawak tahun lepas....OVEN KEK LAPIS(Tinggi - 28", Panjang - 28", Lebar - 22"). Dah terlalu minat dalam pembuatan kek lapis ni & same time nak expand business, tutup sebelah mata je & inilah dia...oven kek lapis (oven serikin) yang sering hangat diperkatakan oleh ramai sifu2...sila rujuk http://keklapis.com/, http://dayangkek.blogspot.com/, http://resipinorainiblogspot.com/ just to name a few.


Sebenarnya, dalam pembikinan kek lapis ni, oven letrik (ada api atas & bawah) sudah pun memadai. Walaubagaimanapun, sekiranya anda nak perkembangkan perniagaan, pilihan untuk memilikinya mungkin boleh dipertimbangkan. Sekali lagi pilihan adalah dalam tangan anda sendiri.

KEISTIMEWAANNYA :

  • Boleh menghasilkan 4 biji kek lapis menggunakan loyang 9" x 9" sekaligus.

  • Menggunakan gas sebagai bahan bakar, amat sesuai sekiranya anda perlu buat kek lapis banyak2.

  • Time saving - oleh kerana oven ni boleh bakar 4 kek lapis sekaligus contohnya dalam masa 2 jam, oven biasa hanya mampu 1 biji dalam masa yang sama.

Untuk makluman rakan-rakan blog saya atau sesiapa sahaja promosi yang saya buat adalah oven saiz kecil sahaja (2 loyang atas & 2 loyang bawah). Bezanya oven ni dgn yg saiz besar hanyalah dari sudut lebarnya sahaja. Sekiranya ada permintaan untuk oven saiz besar, akan dipertimbangkan untuk masa akan datang. Untuk tempahan pesanan, sila hubungi saya atau sms 016-5790871 untuk maklumat selanjutnya atau emel neenahapiza@yahoo.com

CEPAT....CEPAT....FIRST COME FIRST SERVE....BERBALOI

HAPPY BAKING TO ALL....

Tuesday, May 4, 2010

OVEN KEK LAPIS

PROMOSI OVEN KEK LAPIS

Berita baik untuk sesiapa sahaja yang ingin memiliki oven kek lapis (Oven Serikin)

SAIZ KECIL

MUAT 4 LOYANG 8"X8"
(2 ATAS & 2 BAWAH)

DUA TINGKAT

ATAS - BOLEH BAKAR SPONGE CAKE, CHEESE CAKE, FRUIT CAKE, ROTI, PIZZA, BISKUT DLL.

BAWAH- DIREKA KHAS UNTUK BAKAR KEK LAPIS

HARGA : SILA CALL SAYA 016-5790871 OR


strictly for serious buyer only

CARA PEMBAYARAN :
100% FULL PAYMENT
(Butiran Akaun Bank akan diberi sebaik sahaja persetujuan tercapai)

PENGHANTARAN : POSLAJU