Sunday, September 30, 2012

MUFFIN

Mufin Blueberi
Assalamualaikum & selamat sejahtera,
Walaupun banyak mengumpul resipi mufin tapi tak pernah cuba kerana rasa lebih rasa seronok buat kek  biskut & kuih talam. Pernah beli kat bakery tapi tak suka rasanya yang keras sedikit.  Jadi muffin pertama ni saya ambil dari buku Kompilasi Hidangan Kek tulisan Puan Noraini Zakaria (my favourite cakes author).  Anda bole juga layari blog beliau http://resipinoraini.blogspot.com untuk mengenalinya lebih dekat lagi.  Mudah-mudahan beliau sentiasa mendapat rahmat & murah rezeki....amin. Walaupun belum puas hati lagi dengan hasil air tangan saya kerana sedikit keras, tapi at least kita telah mencuba sebaik mungkin. So, kita layan resipinya ya....
 
Bahan-bahannya:
250 tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
150 gm minyak masak
150 gm susu segar / UHT
120 gm gula kastor
1 sudu teh garam
2 biji telur gred A
Inti blueberi secukupnya

Cara membuat:
1.  Telur dipukul dengan garpu hingga sebati.  Ketepikan.
2.  Satukan minyak masak, susu segar, gula kastor, garam & telur.  Gunakan pemukul telur & pukul adunan hingga gula larut.
3.  Ayak tepung gandum & serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.  Tuangkan adunan telur tadi.  Gaul hingga sebati tetapi masih kelihatan berketul.  Terlebih gaul (overmixing) akan menyebabkan mufin keras.
4.  Sediakan tin mufin.  Alaskan dengan cawan kertas.  Tuangkan adunan sehingga 1/2 bahagian cawan.  Letakkan 1/2 sudu inti blueberi.  Tutup dengan sedikit adunan lagi hingga 1/4 penuh.  Bakar selamat 25 minit hingga masak.


Friday, September 28, 2012

Biskut Suji Brunei
 

 
Alhamdulillah, biskut terbaru keluaran NeenaKekSarawak ni mendapat sambutan hangat untuk Hari Raya lepas terutama dari kakitangan Sarawak Energy.  Tq kepada sifu saya Nina dari Nina Bake House kerana resipinya yang sedap & mendapat perhatian dari warga Kuching tahun ni.  Insya Allah mudah-mudahan akan terus mendapat tempat di hati mereka pada tahun-tahun akan datang.  Kita share resipinya untuk sapa2 yang ingin mencoba ya, guarantee menjadi &.....yummy!!!!
 
Bahan-bahannya:
200 gm minyak sapi
100 gm shortening
180 gm gula halus
1 biji kuning telur
80 gm tepung semolina (suji)
80 gm tepung jagung
100 gm cornflakes (dikisar halus)
Tepung gandum secukupnya (lebih kurang 370 gm)
 
Bahan salut:
Nestum - dikisar halus
Susu tepung secukupnya
sedikut gula aising (optional)
 
1.  Putar minyak sapi, shortening & gula halus hingga rata.  Masuk kuning telur & putar lagi sebati & rata.
2.  Slow speed, masuk tepung suji, tepung jagung, cornflakes kisar & tepung gandum sedikit2 hingga dapat doh lembut.
3.  Ambil sedikit adunan, gentel hujung jari, susun dalam loyang, bakar 180 celcius - lebih kurang 20 minit.
4.  Sejuk atas dulang pembakar, perlahan2 salut, isi dalam paper cup.
 
SELAMAT MENCUBA........
 


Saturday, September 22, 2012

Doorgifts

Doorgifts 
 

Assalamualaikum & selamat sejahtera,
Alhamdulillah, barulah ada kelapangan untuk update blog hari ni.  Pada Mei 2012, tak ingat dah tarikhnya pertama kali mendapat tempahan doorgifts sebanyak 650 biji cupcake Chocolate Moist (kukus) dari Encik Yahya yang melangsungkan perkahwinannya di Dewan Telekom. Mulanya tak jadi, pengantin nak guna gula2 je.  Bagi saya kalo tak jadi pun takpe kerana bukan rezeki.  Tapi, selepas tu bonda beliau minta sample & dalam waktu yang singkat alhamdulillah semuanya siap untuk delivery.  Seronok juga buat cupcake ni tapi agak tertekan juga kerana kesuntukan masa yang diberi.  Walaubagaimanapun yang bestnya ekoran dari tempahan ini, sehingga sekarang ramai dari rakan sekerja Encik Yahya tidak putus2 membuat tempahan Chocolate Moist Cake. 
Untuk tempahan Chocolate Moist Cake:
Cupcake - RM1.50 sebiji (minimum 24 biji)
300 gm - RM10.00
550 gm - RM17.00
1.2 kg - RM33.00
Hubungi saya 016-5790871 / 014-5841869