Friday, March 8, 2013

KELAS WESTERN FOOD

Assalamualaikum & salam bahagia,
Inilah saja kelas yang dihadiri pada tahun lepas bersama Chef Rashid Hassan, Kelas Western Food.  Dah lama nak ikut kelas ni memandangkan anak2 suka sangat makan Western Food di Pizza Hut, cuma uminya saja belum lagi mencubanya.  Alhamdulillah, kelas ni banyak manfaatnya kerana ada juga rakan2 telah menempah untuk "small party".  Thank you ya....  Mudah-mudahan dengan pertambahan ilmu akan memberi lebih manfaat untuk meningkatkan pendapatan keluarga, insya Allah.
 Shepherd Pie
 Garlic Bread-menunggu utk dibakar
 Shepherd Pie
 Garlic bread - dah masak
Beef Lasagna
 Beef Lasagna - dipotong
Garlic Bread - dipotong & disapu mentega 
& ditabur daun parsley.  Memang sedap.... 
Yang termiss gambar Mushroom soup

Tuesday, March 5, 2013

HAZELNUT CAKE

Assalamualaikum & salam bahagia,
Alhamdulillah, 31 Disember 2012 yang lalu genaplah 17 tahun usia perkahwinan kami.  Kalo ikut kalendar Islam adalah pada 9 Syaaban......anyway syukur ke hadrat Illahi kerana telah mengurniakan kami 6 cahayamata berumur antara 7 - 17 tahun.  Mudah-mudahan perkahwinan kami sentiasa diberkati, dirahmati & mendapat keredhaan Allah s.w.t.....Amin.  Pilihan kek kami pada tahun ini ialah HAZELNUT CAKE (dihias dengan fresh cream ditambah strawberry paste & pewarna pink).  Resipinya saya dapat dari Mrs. Nancy Lim School of Cooking & Baking pada tahun 2010 di Sabah.  Setelah 2 tahun belajar barulah ada kesempatan mencubanya.....
 .....dah potong.......
 ............full picture..........
......at a different angle......
Bahan A:
6 biji kuning telur
5 oz tepung Sponge Mix @ Optima Mix
3 oz Tepung kek
1 oz tepung jagung
4 oz minyak jagung
4 oz air
4 oz ground Hazelnut
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B:
6 biji telur putih
1/2 sudu teh cream of tartar
3 oz gula kastor

CARA MEMBUATNYA:
1.  Campurkan bahan A, guna spatula @ senduk kayu sahaja.  Gaul rata & sebati.
2.  Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur bersama cream of tartar selama lebih kurang 1 minit.  Kemudian masukkan gula, pukul lagi sehingga stiff peak.
3.   Kemudian campurkan kedua2 adunan A & B secara kaup balik, masukkan dalam loyang bulat 11" & bakar selama 45-50 minit ikut oven masing-masing, suhunya 150 darjah celcius.
4.  Hias ikut kreativiti masing2.  Saya guna fresh cream dicampur dengan strawberry paste & sedikit warna kalas (pink).
SELAMAT MENCUBA.....