Saturday, May 11, 2013

Tempahan-Chocolate Moist Cake

 Tempahan dari sepupu, Hartini Zaidi
Tempahan dari Azie, Melaka

Assalamualaikum & salam bahagia,
Alhamdulillah, kek ini sentiasa menjadi kek diminati oleh pelanggan lama & terbaru dari Azie yang tinggal di Melaka.  Kek tempahan pertama beliau berbentuk Love khas ditempah untuk seorang teman istimewa, katanya yang tinggal di Kuching, Sarawak.  Thank you Azie.  Looking forward for your next order in future.

Monday, May 6, 2013

Kelas Kek Continental

 Red Velvet Cake
 Butterscotch Cheese Cake
Indulgence Chocolate Cake
Alhamdulillah, 9 Februari 2013 lalu, sekali lagi saya hadir ke kelas Chef Rashid Hassan untuk belajar Kek Continental. Dah lama sangat nak belajar kek ni, ramai di kalangan rakan2 blogger & fb kata kek ni sedap & tentunya saya tak nak ketinggalan.....tq Chef di atas tunjuk ajar anda.  Ketiga-tiga kek memang yummy.......my favourite of course Indulgence Chocolate Cake.  So this year, bertambahlah resipi kek untuk birthday anak-anak.  Saya puas hati sangat, mudah-mudahan boleh menjana pendapatan di masa hadapan. 

Saturday, May 4, 2013

TAT NENAS GULUNG

 ready untuk dihantar kepada pelanggan
Assalamualaikum & salam bahagia,
gambar ni dah lama kita upload dalam facebook, alhamdulillah baru nak paparkan dalam blog bersama dengan resipinya.  Sumber resipi dari buku Citarasa Biskut Popular tulisan Puan Hajjah Noraini Zakaria (http://resipinoraini.blogspot.com).  Untuk makluman inilah antara biskut paling popular sempena Raya 2012 & insyaa Allah masih lagi sehingga kini.  Tat Nenas dalam gambar di atas ditempah oleh rakan adik ipar, terima kasih.  Kita teruskan dengan resipinya ya....
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm tepung kastad
20 gm susu tepung
30 gula aising
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
1 cawan jem nenas

UNTUK GLIS:
1 biji kuning telur
1 sudu kecil air
sedikit pewarna kuning telur

CARA MEMBUATNYA:
1.  Mentega, gula & garam dipukul hingga kembang.  Masukkan telur & esen vanila & pukul sebati.
2.  Tepung gandum diayak bersama tepung kastad, serbuk penaik & susu tepung.
3.  Gaulkan campuran tepung bersama adunan mentega hingga menjadi adunan yang lembut (agak lembik).
4. Sediakan acuan semperit.  Masukkan adunan ke dalam acuan & tekan di atas sehelai plastik.  Pastikan corak yang berjalur terletak di bahagian bawah.
5.  Potong sepanjang 2 inci-3 inci.  Bulatkan jem nenas & letakkan di bahagian pangkal.  Gulung adunan tersebut.  Susun atas dulang pembakar.  Buatlah cara yang sama sehingga semua adunan habis.
6.  Untuk menyapu glis pada biskut, ambil satu biji kuning telur & campurkan dengan 1 sudu kecil air & pewarna kuning telur.
7.  Dengan menggunakan berus pastri, sapukan pada permukaan biskut.  Sapu perlahan-lahan supaya corak jalur tidak terjejas.
8.  Bakar selama 20 minit @ sehingga masak mengikut oven masing2.  Sejukkan sebelum disimpan.