Tat Telur
Setelah sekian lama barulah ada kekuatan untuk mengambil tempahan Tat Telur buat pertama kalinya untuk sahabat lama Kamariah.
Sumber resipi : pastrinya dari buku Puan Hajjah Noraini, filling dari sifu Nina Mahdar. Next kita akan ketengahkan resipi Tat Cheese Bluberry pulak, insyaa Allah.
Bahan-pastri:
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula kastor
1 biji telur
2 sudu teh air
1 sudu teh vanilla
Cara membuat:
1. Putar mentega, gula & esen vanilla hingga kembang. Masukkan telur & air. Putar lagi hingga adunan berkrim.
2. Kemudian masukkan tepung gandum & kacau rata hingga menjadi doh.
3. Tekan sedikit doh dalam acuan tat & bakar selama 20 minit sehingga masak.
Inti telur:
200 gm fresh milk / susu cair
4 biji telur (grade B)
140 gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
Pewarna kuning
Cara membuatnya:
Campurkan kesemua bahan & pukul guna whisk, tapis. Masukkan dalam acuan tat,bakar selama 10 minit pada suhu 170 darjah celcius @ sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA.....
No comments:
Post a Comment