Assalamualaikum & salam bahagia,
Alhamdulillah, 31 Disember 2012 yang lalu genaplah 17 tahun usia perkahwinan kami. Kalo ikut kalendar Islam adalah pada 9 Syaaban......anyway syukur ke hadrat Illahi kerana telah mengurniakan kami 6 cahayamata berumur antara 7 - 17 tahun. Mudah-mudahan perkahwinan kami sentiasa diberkati, dirahmati & mendapat keredhaan Allah s.w.t.....Amin. Pilihan kek kami pada tahun ini ialah HAZELNUT CAKE (dihias dengan fresh cream ditambah strawberry paste & pewarna pink). Resipinya saya dapat dari Mrs. Nancy Lim School of Cooking & Baking pada tahun 2010 di Sabah. Setelah 2 tahun belajar barulah ada kesempatan mencubanya.....
.....dah potong.......
............full picture..........
......at a different angle......
Bahan A:
6 biji kuning telur
5 oz tepung Sponge Mix @ Optima Mix
3 oz Tepung kek
1 oz tepung jagung
4 oz minyak jagung
4 oz air
4 oz ground Hazelnut
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B:
6 biji telur putih
1/2 sudu teh cream of tartar
3 oz gula kastor
CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan bahan A, guna spatula @ senduk kayu sahaja. Gaul rata & sebati.
2. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur bersama cream of tartar selama lebih kurang 1 minit. Kemudian masukkan gula, pukul lagi sehingga stiff peak.
3. Kemudian campurkan kedua2 adunan A & B secara kaup balik, masukkan dalam loyang bulat 11" & bakar selama 45-50 minit ikut oven masing-masing, suhunya 150 darjah celcius.
4. Hias ikut kreativiti masing2. Saya guna fresh cream dicampur dengan strawberry paste & sedikit warna kalas (pink).
SELAMAT MENCUBA.....
No comments:
Post a Comment