BAHAN A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar
(kalo takde bole guna susu cair yg telah ditambah sedikit air)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60 gm tepung kek / tepung superfine
20 gm tepung jagung
BAHAN B:
140 gm gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon
CARA MEMBUATNYA:
1. Adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dengan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon. Gaul sebati dgn spatula @ senduk kayu saja.
2. Adunan B: Dalam bekas yang lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih (foamy). Lepas tu tambahkan gula & pukul sampai bertanduk (soft peak).
3. Campurkan adunan B yang dah gebu tu ke dalam adunan A & gaul hingga sebati. Sediakan loyang bulat 8" (saya guna 9"), griskan bawahnya & tepi disalut dgn kertas baking.
4. Bakar dalam kira2 sejam 160 darjah celcius menggunakan cara double boiler @ bain-marie (steam bath).
SELAMAT MENCUBA.....
salam... nak tanye boleh? adunan cream cheese tu mmg agak berketul ae? thanks.. :)
ReplyDelete