Monday, March 21, 2011

Resipi Kek Span & Buttercream

Untuk tatapan
...topping buttercream kat atas memang dibiarkan tak smooth....
Memandangkan lebihan buttercream untuk menghias kek tempahan pelanggan masih banyak lagi.....daripada dibazirkan begitu sahaja lebih baik buat kek span dua lapis, dua rasa iaitu perisa vanilla & coklat emulco. 6" je kek ni, itulah husband & anak2 berebut2 makan....kesian...Tengah kek disapukan buttercream jugak tapi ditambah dengan blueberry filling untuk tambah sedap kek. Mungkin itu yang buat anak2 suka....
Anyway, saya cuma nak kongsi resipi yang sering saya guna untuk kek span & buttercream. Sebenarnya banyak lagi dalam simpanan tapi saya lebih selesa guna yang ini.
KEK SPAN
(sumber dari internet, maaf tak ingat dari mana)
  • 280 gm sponge mix
  • 5 biji telur gred A
  • 60 gm air
  • 80 gm mentega cair / minyak masak
  • 1 sudu teh vanilla

CARA MEMBUATNYA:

1. Masukkan tepung sponge mix & telur ke dalam mangkuk adunan.

2. Pukul speed perlahan utk sebatikan telur & tepung, kemudian tukarkan speed maksima & pukul 5 minit hingga kembang.

3. Masukkan air & vanilla & pukul lagi speed maksima selama 5 minit lagi hingga pekat & gebu.

4. Masukkan minyak @ mentega cair & gaul perlahan2 dgn senduk @ whisk.

5. Griskan tin pembakar 9" & alas dgn kertas minyak & tuangkan adunan ke dlmnya.

6. Masukkan ke dlm ketuhar yg telah dipanaskan kepada suhu 180 darjah celcius & bakar selama 40-50 minit hingga masak.

Tips: Anda boleh menambah perisa kopi, pandan, strawberi, oren ke dalam adunan basic ini, jgn guna esen vanilla. Campurkan perisa pilihan anda dgn air dlm resipi ini.

RESIPI BUTTERCREAM

(sumber sifu Milla http://bakewithmilla.blogspot.com/)

300 gm shortening

200 gm krimwell

300 gm susu pekat

sedikit vanilla

Pukul shortening, krimwell sehingga kembang & putih. (5 minit cam tu). Masukkan vanilla, susu pekat & putar hingga sebati sahaja.

SELAMAT MENCUBA.....

No comments:

Post a Comment

Post a Comment