Tuesday, March 5, 2013

HAZELNUT CAKE

Assalamualaikum & salam bahagia,
Alhamdulillah, 31 Disember 2012 yang lalu genaplah 17 tahun usia perkahwinan kami.  Kalo ikut kalendar Islam adalah pada 9 Syaaban......anyway syukur ke hadrat Illahi kerana telah mengurniakan kami 6 cahayamata berumur antara 7 - 17 tahun.  Mudah-mudahan perkahwinan kami sentiasa diberkati, dirahmati & mendapat keredhaan Allah s.w.t.....Amin.  Pilihan kek kami pada tahun ini ialah HAZELNUT CAKE (dihias dengan fresh cream ditambah strawberry paste & pewarna pink).  Resipinya saya dapat dari Mrs. Nancy Lim School of Cooking & Baking pada tahun 2010 di Sabah.  Setelah 2 tahun belajar barulah ada kesempatan mencubanya.....
 .....dah potong.......
 ............full picture..........
......at a different angle......
Bahan A:
6 biji kuning telur
5 oz tepung Sponge Mix @ Optima Mix
3 oz Tepung kek
1 oz tepung jagung
4 oz minyak jagung
4 oz air
4 oz ground Hazelnut
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B:
6 biji telur putih
1/2 sudu teh cream of tartar
3 oz gula kastor

CARA MEMBUATNYA:
1.  Campurkan bahan A, guna spatula @ senduk kayu sahaja.  Gaul rata & sebati.
2.  Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur bersama cream of tartar selama lebih kurang 1 minit.  Kemudian masukkan gula, pukul lagi sehingga stiff peak.
3.   Kemudian campurkan kedua2 adunan A & B secara kaup balik, masukkan dalam loyang bulat 11" & bakar selama 45-50 minit ikut oven masing-masing, suhunya 150 darjah celcius.
4.  Hias ikut kreativiti masing2.  Saya guna fresh cream dicampur dengan strawberry paste & sedikit warna kalas (pink).
SELAMAT MENCUBA.....

No comments:

Post a Comment

Post a Comment