Sponge Cheese Cake
Sponge Cheese Cake ni dah banyak kali buat tapi baru ada kesempatan untuk publish dalam blog. Ni salah satu kek favorite anak & suami. Kali ni buat untuk mak mertua bawa untuk ke program bacaan Yaasin beramai-ramai di rumah guru Al-Quran beliau. Ada komen memberangsangkan, alhamdulillah. Sesiapa nak cuba, dipersembahkan resipi seperti berikut:
Bahan-bahannya:
Kek Span (sumber : dari internet, tak ingat dari mana)
280 gm tepung sponge mix
5 biji telur (grade A)
60 gm air
80 gm mentega cair / minyak masak (saya guna minyak jagung)
1 sudu teh vanilla
Cara membuatnya:
1. Pukul tepung sponge mix dan telur ke dalam mangkuk pengadun.
2. Pukul speed perlahan untuk sebatikan telur dan tepung. Kemudian tukar speed maksima dan pukul 5 minit hingga kembang.
3. Masukkan air dan vanilla & pukul lagi speed maksima selama 5 minit lagi hingga pekat & gebu.
4. Masukkan minyak @ mentega cair & gaul perlahan2 dgn senduk @ whisk.
5. Griskan tin pembakar 9" bulat @ 8" square & alas dgn kertas minyak & tuangkan adunan de dalamnya.
6. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada suhu 180 darjah celcius & bakar selama 50 minit hingga masak.
7. Setelah masak segera keluar dari loyang & tanggalkan kertas minyak.
Cream cheese topping-resipi dari (http://salamdariborneo.blogspot.com/):
Putar hingga sebati
65 gm philadelphia cream cheese (yang lain pun bole juga)
125 gm susu pekat
1 sudu besar susu cair (optional)
Hiasan:
65 gm cheddar cheese (diparut halus)
Last but not least, bila kek sejuk, curahkan cream cheese topping ke atas kek, ratakan & hiaskan dengan cheddar cheese yang telah diparut halus tadi.
Selamat mencuba....
wahhhhh! Banyaklah ilmu boleh sy kutip dari sini nanti, ya... hehehe. Sy ni baru2 jer belajar buat2 kek ni... Sy follow & link ya..
ReplyDeleteSari Yusa, tksh sggah cni. Silakan flw & link, seronok dapat kwn2 yg minat buat kek ni...
ReplyDeletenak tanya. Susu pekat tu, susu manis kah?
ReplyDeleteLydia, susu pekat tu memang susu manis. Bole guna mana2 brand, cuma sifu saya selalu galakkan guna F & N.
ReplyDelete