Walnut Carrot Cake (with cream cheese frosting)
Sumber Resipi : http://salamdariborneo.blogspot.com
First time makan kek ni di rumah Maria......sedap sangat. Jadi, resipi terus dapat dari blog beliau dan nak share bersama siapa sahaja yang ingin mencubanya.
BAHAN-BAHAN:
A
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung (emergency bole guna minyak makan)
350 gm gula halus
B
250 gm tepung gandum (tepung Hong Kong pun bole)
3/4 sudu kecil bicarbonate of soda - diayak
1 1/2 sudu kecil baking powder
C
400 - 420 gm lobak merah (diparut)
80 gm walnut (dicincang)
CARA MEMBUATNYA:
First time makan kek ni di rumah Maria......sedap sangat. Jadi, resipi terus dapat dari blog beliau dan nak share bersama siapa sahaja yang ingin mencubanya.
BAHAN-BAHAN:
A
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung (emergency bole guna minyak makan)
350 gm gula halus
B
250 gm tepung gandum (tepung Hong Kong pun bole)
3/4 sudu kecil bicarbonate of soda - diayak
1 1/2 sudu kecil baking powder
C
400 - 420 gm lobak merah (diparut)
80 gm walnut (dicincang)
CARA MEMBUATNYA:
- Pukul telur hingga pekat, masukkan gula & pukul lagi hingga kembang.
- Masuk minyak & pukul hingga rata.
- Masuk B ke dalam bahan adunan telur tadi.
- Akhir sekali masuk bahan C dan gaul sehingga sebati.
- Masuk dalam loyang, bakar ikut suhu oven masing2.
- Sejukkan dan hiaskan dengan Krim Keju.
KRIM KEJU
125 gm cream cheese, 50 gm mentega, 75 gm gula aising, 1 sudu besar pati oren (sunquick pun bole, tapi saya guna lemon paste)
CARA MEMBUATNYA:
Pukul keju hingga berkrim. Masukkan mentega, gula & pati oren pukul lagi hingga sebati. Hiaskan atas kek yang telah sejuk tadi.
No comments:
Post a Comment