Friday, February 4, 2011

Resipi

Walnut Carrot Cake (with cream cheese frosting)
Sumber Resipi : http://salamdariborneo.blogspot.com

First time makan kek ni di rumah Maria......sedap sangat. Jadi, resipi terus dapat dari blog beliau dan nak share bersama siapa sahaja yang ingin mencubanya.
BAHAN-BAHAN:
A
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung (emergency bole guna minyak makan)
350 gm gula halus

B
250 gm tepung gandum (tepung Hong Kong pun bole)
3/4 sudu kecil bicarbonate of soda - diayak
1 1/2 sudu kecil baking powder

C
400 - 420 gm lobak merah (diparut)
80 gm walnut (dicincang)

CARA MEMBUATNYA:
  1. Pukul telur hingga pekat, masukkan gula & pukul lagi hingga kembang.
  2. Masuk minyak & pukul hingga rata.
  3. Masuk B ke dalam bahan adunan telur tadi.
  4. Akhir sekali masuk bahan C dan gaul sehingga sebati.
  5. Masuk dalam loyang, bakar ikut suhu oven masing2.
  6. Sejukkan dan hiaskan dengan Krim Keju.

KRIM KEJU

125 gm cream cheese, 50 gm mentega, 75 gm gula aising, 1 sudu besar pati oren (sunquick pun bole, tapi saya guna lemon paste)

CARA MEMBUATNYA:

Pukul keju hingga berkrim. Masukkan mentega, gula & pati oren pukul lagi hingga sebati. Hiaskan atas kek yang telah sejuk tadi.

No comments:

Post a Comment