Thursday, October 18, 2012

KEK HARIJADI ANAK

KEK KEJU COKLAT DINGIN

Kek ini khas untuk satu-satunya puteri saya Qurratu'aini Majdah yang menyambut harijadinya yang ke9 26 Julai lalu.  Memandangkan hari tersebut dalam bulan Ramadhan saya buat lewat sikit......belated birthday.  Kek ini pilihannya sendiri dari buku resipi Kompilasi Hidangan Kek tulisan Puan Noraini Zakaria (http://resipinoraini.blogspot.com).  Jadi, kita bentangkan  juga resipinya sekiranya ada sesiapa yang ingin mencuba.  The cake was marvellous......
BAHAN KEK SPAN COKLAT:
200 gm tepung kek (saya guna tepung Hong Kong)
200 gm gula kastor
110 gm mentega cair/minyak masak (saya guna minyak masak)
100 gm air
40 gm serbuk koko
20 gm ovalette
6 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat
CARA MEMBUAT:
1. Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.  Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2.  Satukan gula kastor, ovalette, tepung kek, serbuk penaik & telur dalam mangkuk adunan.  Pukul hingga pekat & gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
3.  Perlahankan kelajuan & masukkan air, emulco coklat & serbuk koko.  Pukul lagi selama 5 minit.
4.  Tuangkan mentega cair & gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
5.  Tuang adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 45 minit.
BAHAN INTI KEJU:
250 gm krim keju
80 gm gula kastor
100 gm coklat masakan - dicairkan
250 gm krim putar (dairy whipping cream)
50 gm air
15 gm gelatin halal
CARA MEMBUAT:
1. Krim putar dipukul sehingga kembang & gebu.  Simpan di dalam peti sejuk.
2.  Pukul krim keju & gula kastor hingga berkrim.  Masukkan krim putar & coklat masakan yang telah dicairkan.  Pukul sebati adunan tersebut.
3.  Gelatin dicampurkan dengan air & panaskan secara double boiler hingga cair & hancur.
4.  Tuangkan gelatin ke dalam adunan keju tadi & pukul hingga sebati.
5.  Kek span coklat dihiris dua.  Masukkan satu bahagian ke dalam acuan springfoam bulat berukuran 8 inci.  Tuangkan adunan keju.  Dinginbekukan selama 4 jam @ semalaman.


No comments:

Post a Comment