
The first time buat, a little bit keras, after berbalas-balas emel dengan cifu Nomie Cakes, saya buat juga experimen ubah sedikit dari resipi asal (hanya gunakan 10 biji telur ayam, tak asingkan telur), tapi I think the small change was not successful & I decided to stick to the original recipe then. Anyway, saya turunkan resipi asal untuk tatapan peminat Kek Lapis. Dah bersedia............here it goes !!!!
KEK LAPIS CHOCOLATE CHEESE
Bahan A
12 biji kuning telur
6 biji putih telur
360 gm gula halus
300 gm tepung Hong Kong
2 sudu makan ovalette
Bahan B
Untuk Cheese
250 gm cream cheese
4 sudu makan susu pekat
1 sudu teh lemon paste
Untuk Coklat
250 gm butter
4 sudu makan susu pekat
150 gm cooking coklat - dicairkan
1 sudu makan coklat paste
CARA:
1. Pukul Bahan A sampai kembang. Bahagi 2 dengan berat yang sama. Cheese dipukul sehingga berkrim, begitu juga adunan untuk coklat. Butter & susu pekat manis dipukul putih. Masukkan ke dalam adunan A yang telah dibahagi 2 tadi. Coklat yang dicairkan tadi masukkan ke dalam adunan tadi dan akhir sekali masukkan coklat paste.
2. Sediakan loyang 9"x9"x3". Bakarkan adunan kek ini berlapis-lapis, coklat, cheese, coklat, cheese sampai habis.
3. Dah siap sejukkan dalam peti sejuk, biar semalaman, barulah dipotong.
NOTES:
Apabila guna mixer industri untuk mengadun Bahan A boleh dipukul sekali, kalau guna hand mixer, masuk tepung paling akhir.
No comments:
Post a Comment