Monday, April 12, 2010

Resipi Simple Banana Cake

Memandangkan stok pisang berangan masih banyak lagi yang telah dibeli di Pasar Tamu, Putatan, teringin pulak buat Kek Pisang untuk minum petang suami dan anak-anak. First time buat tu, pisangnya diblend, kali ini hanya dihancurkan menggunakan garpu. Hasilnya....




SIMPLE BANANA CAKE




A. 500 gm sponge cake mix


8 biji Telur (B)


Sedikit perasa pisang


B. 500 gm pisang berangan (dihancurkan)

C. 100 ml minyak masak




Cara:


1. Adunkan (A) hingga kembang. - High speed


2. Masuk (B) dalam (1) hingga sebati. - Medium speed

3. Akhir sekali masuk (C), adun hingga sebati. - Low speed

4. Masuk dough dalam acuan, hiaskan dengan walnut.


5. Bakar pada 180 C selama 25 minit pertama.

No comments:

Post a Comment