Friday, January 28, 2011

Kek Mentega

Inilah koleksi buku terbaru saya tahun ini, ditulis oleh Puan Amaruszati Noor Rahim. First time nampak kat kedai terus grab & no regrets buying that book. Indeed, banyak ilmu dapat dicedok darinya especially for those beginners I really suggest you have one because you are given the basics of cake decorating. Mulanya saya attend kelas dengan sifu Nina, saya masih belum lagi memahami asas buat deko kek & pembuatan kek itu sendiri. Datang2 je terus deco tanpa belajar bagaimana nak bancuh cupcake & kek span. Rasa upset jugalah kerana tidak puas dengan ilmu diperolehi, anyway melalui buku ini if you are a beginner you know where to start, if you are a teacher you must know your student's background of cake baking, a must question for sifu.....Buku ini menjawab hampir semua dari what I want to know about cake decoration. Worth buying......

KEK MENTEGA

Inilah percubaan pertama untuk buat Kek Mentega. Resipi diperolehi dari buku Panduan Asas Menghias Kek Zati D'hati. Hakcipta terpelihara, jadi tak bole publish kat sini, kena hormati hak penulisnya kan? Kek mentega untuk juadah minum petang, satu hari je dah habis....walaupun texture kek belum lembut seperti diinginkan, kena cuba lagi dapatkan texture lebih lembut dari ini. Agaknya kalo guna tepung superfine boleh dapatkan kek sedemikian kot.....

2 comments:

  1. nak kena cari buku ni, sekarang tgh gila nak deco cake... hehehe

    ReplyDelete
  2. Sari Yusa, kak rasa puas ati bli buku ni....beginner kena dapatkan satu....

    ReplyDelete