Tuesday, February 1, 2011

Juadah Minum Petang

Simple Lapis Roti Cheese (chilled)
Resipi ini saya dapat dari kakak ipar, Rogayah Hj Rabaiee dari Bandar Sri Aman. Ceritanya dia dapat dari saudara yang buat kenduri yang menghidangkan kek ini. Inilah kali pertama buat, tak menjadi sangat agaknya, perlu tanya kakak ipar lagi.... Walaupun tak berapa nak menjadi, masukkan juga dalam slot juadah minum petang. Anak-anak yang suka makan ni.....rasa manis masin roti cheese,
Bahan-bahannya:
A
5oo gm cream cheese philadelphia (saya guna Tatura yg ada dalam stok)
1/2 tin susu pekat (saya guna susu gold coin je-yg ada dalam stok)

B
Roti Cheese (jenama Khong Guan)
Cheddar Cheese (diparut)

Cara Membuatnya:
  1. Bahan A dipukul sampai berkrim (Bahagi 4 bahagian).
  2. Lapis pertama - susun roti dalam loyang spring foam atau "mousse ring" 7" diletak atas cake board (saya guna square 8" dilapik guna cake plastik je mcm yg lapik utk kuih talam tu.
  3. Lapik kedua - Masukkan a portion of Bahan A. Tabur cheddar cheese parut (Resipi asal hanya lapis terakhir saja, saya tabur setiap lapis)
  4. Ulangi proses 2 & 3 sampai habis.
  5. Akhir sekali, masuk dalam peti sejuk semalaman, barulah boleh dipotong.

Inilah hasilnya..........kena cuba lagi le ni.

2 comments:

  1. ibu,ada mek cuba resepi towk...dari kwn kmk...nyaman..

    ReplyDelete
  2. Nor, baguslah ya....tahniah ada juak anak ibu rajin buat kek..teruskan...

    ReplyDelete