Assalamualaikum,
Kita sekarang di ambang bulan Ramadhan kurang dari sebulan lagi & sana sini dalam fb diiklankan perniagaan biskut & kek dari usahawan2 yang dah lama dalam pasaran & tidak lupa yang masih baru lagi setahun jagung seperti saya ini. Alhamdulillah Jumaat lepas, puasa sudah diqada'kan selama 5 hari berturut2.
Tidak dapat dinafikan persaingan perniagaan biskut di Sarawak amat sihat, menggalakkan & sejak 2 tahun lepas sentiasa ada resipi baru untuk diterokai termasuk resipi Biskut Night Dome ni.....agak ganjil namanya, bahan2 tidak jauh dari Biskut Snow Almond yang diketengahkan sebelum ini. Memang tak jauh beza ya, bila dimakan je baru tau beza rasanya je.....Tq kepada Kak As untuk resipi ni.
Sumber resipi : Kak As (sifu dari Sabah)
Sumber asal : Sham's Homemade Cakes & Cookies
BAHAN-BAHAN:
250 gm butter
100 gm gula perang
350 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
1 biji telur
1 sudu teh orange paste/lemon paste
HIASAN : Coklat masakan, breadcrumbs kuning & putih (asal putih je)
CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul butter, gula, kuning telur, orange paste sekadar rata sahaja.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung & tepung kastad sekadar rata sahaja, terap dengan acuan pilihan (saya guna yg square je) & bakar.
3. Bila dah sejuk, celup dalam coklat masakan & golek cepat2 dalam breadcrumbs. Bila dah keras, simpan dalam bekas air tight.
TIP: 1. Biskut jangan gaul lama, nanti jadi terlalu rapuh.
2. Pukul 2-3 minit, uli dengan tangan jadikan doh.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment