Saturday, June 1, 2013

Tat Telur


 Setelah sekian lama barulah ada kekuatan untuk mengambil tempahan Tat Telur buat pertama kalinya untuk  sahabat lama Kamariah. 

Sumber resipi : pastrinya dari buku Puan Hajjah Noraini, filling dari sifu Nina Mahdar.  Next kita akan ketengahkan resipi Tat Cheese Bluberry pulak, insyaa Allah.

Bahan-pastri:

450 gm tepung gandum

250 gm mentega

100 gm gula kastor

1 biji telur

2 sudu teh air

1 sudu teh vanilla

Cara membuat:

1.  Putar mentega, gula & esen vanilla hingga kembang.  Masukkan telur & air. Putar lagi hingga adunan berkrim.

2.  Kemudian masukkan tepung gandum & kacau rata hingga menjadi doh.

3.  Tekan sedikit doh dalam acuan tat & bakar selama 20 minit sehingga masak.

Inti telur

200 gm fresh milk / susu cair

4 biji telur (grade B)

140 gula kastor

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu makan tepung jagung

Pewarna kuning

Cara membuatnya:

Campurkan kesemua bahan & pukul guna whisk, tapis.  Masukkan dalam acuan tat,bakar selama 10 minit pada suhu 170 darjah celcius @ sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA.....

No comments:

Post a Comment