Assalamualaikum & salam bahagia,
Musim perayaan dah tiba.....selain memikirkan melakukan ibadah dengan jayanya bermulalah iklan sana sini mempromosikan pelbagai barangan untuk mencari pendapatan lebih termasuklah yang berniaga kek & biskut. Just untuk share dengan teman2, biskut ni sebenarnya satu ketika dulu amat popular di Semenanjung tapi belum lagi mendapat tempat di Sarawak. Last year kita buat market test, alhamdulillah sambutan amat menggalakkan sehingga ada yang agak keciwa kerana dah kesuntukan masa untuk menyiapkannya. Sumber resipi dari Kak Asmah, sifu yang tinggal di Sabah.
BAHAN-BAHAN:
250 gm butter
100 gm gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu teh pasta oren
30 gm tepung kastad
60 gm tepung jagung
350 gm tepung gandum
100 gm serbuk badam
1/2 sudu teh emplex
HIASAN : Cooking chocolate & kelapa kering
CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul butter, gula, kuning telur, pasta oren sekadar rata.
2. Masukkan tepung kastad, tepung jagung, emplex & tepung gandum. Gaul sekadar rata @ sebati.
3. Terap guna acuan square @ rectangular @ ikut citarasa masing2 bakar hingga masak ikut oven masing2.
4. Bila dah masak, celup dalam cooking chocolate & golekkan dalam kelapa kering. Simpanlah dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA......
No comments:
Post a Comment