Kek Span Pandan
sedia untuk dihidang.....
Kek ni kita buat dua hari lepas 5 Oktober untuk juadah minum petang......suami & terutama sekali anak bongsu saya minat sangat dengan kek span asalkan takde krim atasnya. Kalau ada pasti kena buang dulu baru dimakannya......lain dari abang2nya walaupun guna fresh cream, dia akan menolak juga. Jadi uminya kena buat kek tambahan untuk buat dia happy & tak tertanya2 lagi...bila mau buat kek harijadi saya....walaupun dah lepas lama dah.....budak2 kan, manalah dia nak faham. Alhamdulillah, dapat resipi dari rakan blog http://aries08.blogspot.com/. Terima kasih banyak, menjadi kek saya ni, alhamdulillah.
KEK SPAN PANDAN
500 gm sponge mix
8 biji telur (gred A)
100 gm santan (saya guna krim santan dlm kotak je)
100 gm butter (dicairkan)-kalo takde bole guna minyak masak 120 ml
30 ml pandan paste (2 sudu makan)
1. Sponge mix, telur, santan - dipukul kembang & ringan.
2. Masuk butter cair, gaul sebati & akhir sekali pandan paste.
3. Bakar 150 darjah celcius (30-45 minit) ikut oven masing-masing.
4. Guna loyang 9"x9" / 10" bulat.
Selamat pagi Neena,
ReplyDeletecantik gebu je nampak kek span pandan ni..tentu sedap banget kan?
Rahel,ni salah satu kek yang anak2 & suami amat minati. Kek span ni guna santan, dapat kita rasa lemaknya.....sedap banget.
ReplyDelete