Tuesday, October 4, 2011

Resipi Red Velvet Cake

Sliced Red Velvet Cake
Kek yang telah masak
Alhamdulillah, dengan izin Allah kita kembali ke ruangan ini just to share resipi yang kita dapat dari http://myhappyoven.blogspot.com dengan izin beliau. Kek ni yang agak popular satu ketika dalam tahun ni jugak turut mendapat perhatian saya untuk mencubanya pada Mac lepas sempena harijadi suami & juga telah ditempah oleh rakan blogger Kedai Ummie untuk harijadi anaknya.
BAHAN A:
2 1/2 cawan tepung superfine (all purpose flour)
1 1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil bicarbonate of soda
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk koko (saya guna 1 sudu besar)
BAHAN B:
1 1/2 cawan minyak sayur @ mana2 minyak makan pun bole
*1 cawan buttermilk
2 biji telur (gred A)
1 sudu makan pewarna merah
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMBUATNYA:

1. Ayak Bahan A bersama, ketepikan sebentar.

2. Satukan dalam mangkuk lain Bahan B, lepas itu sebatikan guna whisk.

3. Tuangkan Bahan A ke dalam Bahan B, gunakan mixer dengan medium speed, gaulkan hingga sebati.

4. Selepas tu, tuang dalam 2 loyang 9" bulat @ 1 loyang sahaja, ikut mana2 yang anda rasa mudah.

5. Oven hendaklah dipanaskan dahulu 175 darjah celcius selama 10-15 minit & barulah bakar adunan tadi pada suhu sama selama 30-35 minit atau sehingga masak ikut oven masing-masing. Bila dah masak, keluarkan dari oven & biarkan sejuk sebelum kita hias cream cheese frosting atasnya.

BUTTERMILK

1 cawan susu + 1 sudu makan cuka, biar 10 minit.

CREAM CHEESE FROSTING

250 gm cream cheese

1 cawan gula aising

1 1/2 cawan butter

Satukan guna mixer medium speed sampai kembang 1x ganda.

################SELAMAT MENCOBA#####################

No comments:

Post a Comment